Jak wygląda wizyta u dietetyka?

Do dietetyka z pewnością wybrać się warto. Specjalista ten, jeśli posiada odpowiednie kompetencje, może wspomóc żywieniowo leczenie chorób takich jak miażdżyca, osteoporoza, anemia, niedoczynność tarczycy, a także może ułożyć plan dietetyczny ukierunkowany na zrzucenie zbędnych kilogramów. Dietetyk ma wiedzę pozwalającą na charakterystykę większości produktów spożywczych, rozumie mechanizmy zachodzące podczas obróbki żywności, zna funkcjonowanie organizmu człowieka, patofizjologię chorób, potrafi wymienić podstawowe interakcje leków z żywnością i rozumie wpływ związków na układy. Dietetyka jest interdyscyplinarną gałęzią łączącą wiele dziedzin nauk o zdrowiu. To bardzo ważne, żebyś potrafił wybrać dobrego specjalistę i żebyś wiedział jak taki dietetyk może Ci pomóc.

Jak wybrać dobrego dietetyka

Dietetyk to obecnie bardzo modny zawód. Jeśli chcesz być świadomym pacjentem, warto zwrócić uwagę na kompetencje specjalisty, do którego zamierzasz się udać. Przede wszystkim musisz wiedzieć, że zawód ten nie jest regulowany prawnie tj. możesz zostać dietetykiem po ukończeniu 2-tygodniowego kursu on-line. Obecnie wiele popularnych dietetyków głoszących rozmaite teorie nie ma obycia akademickiego- swoją wiedzę zdobyli czytając artykuły nienaukowe i głosząc swoje tezy, które nie mają uzasadnienia w publikacjach, czy badaniach. Z mojej perspektywy ważne jest ukończenie studiów co najmniej 3 letnich, ale i to nie wystarczy. Dietetyka jest szeroką nauką i trzeba być na bieżąco z nowymi doniesieniami. Jeśli chcesz wybrać dobrego dietetyka, zwróć uwagę w pierwszej kolejności na wykształcenie, a w drugiej na udział w konferencjach, pisanie artykułów lub publikacji naukowych. Dobrze byłoby, gdyby dietetyk wypowiadał się np. na łamach swojego bloga, czy w czasopismach branżowych- wtedy możemy stwierdzić jak prezentują się jego kompetencje. Dobry dietetyk posiada krytycyzm wobec trendów: potrafi uargumentować swoje stanowisko i nie ulega chwilowej modzie na daną postawę żywieniową. Nie zapomnijmy też o subiektywnych odczuciach: specjalista ten musi budzić Twoje zaufanie i posiadać cechy takie jak empatia, umiejętność słuchania, dociekliwość i życzliwość.

 

Przebieg wizyty

Jeśli wybrałeś już odpowiedniego dietetyka pewnie zastanawiasz się jak może przebiegać wizyta u takiego specjalisty. Na pewno powinieneś zarezerwować sobie około 1-1,5h czasu. Na wizytę powinieneś zabrać ze sobą aktualne badania (morfologia i podstawowe badanie moczu). Prawidłowo przeprowadzona wizyta musi składać się z  oceny Twojego stanu odżywienia oraz wywiadu medyczno- żywieniowego.

  • Ocena składu ciała może być prowadzona wieloma narzędziami, najpopularniejszym jest analiza składu ciała metodą bioimpedancji elektrycznej (np. na analizatorze TANITA), w gabinecie możesz spotkać się również z pomiarem tzw. fałdomierzem, centymetrem krawieckim i wzrostomierzem. Analiza składu ciała przedstawia m.in. procentową zawartość tkanki tłuszczowej, procentową  zawartość wody w organizmie, masę mięśni i wiek metaboliczny. Analiza pozwoli dietetykowi na oszacowanie w jakiej jesteś kondycji, jaki masz rodzaj sylwetki, gdzie głównie kumuluje się tkanka tłuszczowa oraz jakie masz zapotrzebowanie energetyczne.
  • Wywiad medyczno- żywieniowy jest nieodzownym elementem przygotowania dobrego planu żywieniowego- jeśli dietetyk nie przeprowadza z Tobą wywiadu to nie masz gwarancji, że jadłospis będzie smaczny, a co najważniejsze dopasowany pod Twój tryb życia, preferencje, awersje i stan zdrowia. Dietetyk powinien zapytać o samopoczucie, dokuczające objawy, przebyte choroby, uczulenia, produkty lubiane i nielubiane, harmonogram dnia, aktywność fizyczną, przyjmowane leki, nawyki żywieniowe i tryb życia. Ja lubię jeszcze zmierzyć ciśnienie: zabiegani ludzie nie robią tego na co dzień a wiele razy zdarzały się wyniki powyżej normy, które po zastosowaniu interwencji żywieniowej wracały do normy. Wywiad powinien również podejmować temat Twoich życzeń i oczekiwań dietoterapii, częstotliwości wizyt kontrolnych i spodziewanych efektów.

Po takiej wizycie możesz spodziewać się planu żywieniowego. Jeśli otrzymujesz go natychmiast to znaczy, że jadłospis nie jest spersonalizowany lub dieta jest przeklejona na zasadzie „kopiuj- wklej”. Na wizytach kontrolnych będą kontrolowane Twoje postępy, dodatkowo powinieneś móc porozmawiać o nurtujących Ciebie rzeczach.

Czy „wizyta” on-line ma sens? 

Wizyta on-line oczywiście ma sens, pod pewnymi warunkami. Trafiłeś w dobre miejsce, jeśli dietetyk wysyła Ci np. formularz wywiadu albo przeprowadza z Tobą telefoniczną rozmowę, w której porusza aspekty związane z Twoim zdrowiem, czy preferencjami. Po drugie, musisz mieć możliwość stałego kontaktu z dietetykiem, żeby ewentualne nieścisłości wyjaśnić. Po trzecie, musisz posiadać narzędzia umożliwiające samodzielne sprawdzenie efektów diety np. waga, czy miara krawiecka. Ostatnim, ale równie ważnym aspektem jest samokontrola. Jeśli nie potrzebujesz zewnętrznej motywacji to powinieneś poradzić sobie w redukcji masy ciała z dietetykiem on-line.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *